Witam,
Podczas rozwiązywania próbnej matury z matematyki, natrafiłem na następujące równanie:
\(\displaystyle{ \frac{x}{|x|} + \cos \frac{x-|x|}{2} = 0}\)
Nie mam pojęcia, jak się za to zabrać. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś to rozpisał
Równanie z niewiadomą, wartością bezwzględną i funkcją tryg.
-
- Użytkownik
- Posty: 191
- Rejestracja: 27 paź 2012, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 42 razy
Równanie z niewiadomą, wartością bezwzględną i funkcją tryg.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 16:23 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie z niewiadomą, wartością bezwzględną i funkcją tryg.
Rozpatrujesz \(\displaystyle{ 2}\) przypadki:
\(\displaystyle{ |a| = \begin{cases} a & \mbox{dla } a \geqslant 0 \\ -a & \mbox{dla } a < 0. \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ |a| = \begin{cases} a & \mbox{dla } a \geqslant 0 \\ -a & \mbox{dla } a < 0. \end{cases}}\)