obliczanie sinx, cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
obliczanie sinx, cosx
oblicz \(\displaystyle{ \sin x, \cos x}\) jeśli \(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos x = \frac{6}{13}}\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 04:36 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
obliczanie sinx, cosx
tam niestety jest znak mnożenia, nie dodawania :/
edit: z innego sposobu wyszło mi \(\displaystyle{ \cos x = \frac{19}{13} - \sin ^{2} x}\)
edit: z innego sposobu wyszło mi \(\displaystyle{ \cos x = \frac{19}{13} - \sin ^{2} x}\)
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
obliczanie sinx, cosx
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin x \cdot \cos x = \frac{6}{13}\\ \sin^{2} x + \cos^{2} x =1\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 04:37 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Chochlik. \sin x
Powód: Chochlik. \sin x
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
obliczanie sinx, cosx
\(\displaystyle{ 1-\cos ^{2} x + \cos ^{2} x =1 \\
0=0}\)
brak rozwiązania?
0=0}\)
brak rozwiązania?
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2014, o 14:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
obliczanie sinx, cosx
Czyli \(\displaystyle{ \cos x= \frac{6}{13\sin{x}}}\). Podnosimy stronami do kwadratu i dostajemy \(\displaystyle{ \cos ^{2} x = \frac{36}{169 \sin ^{2} x }}\). Podstaw to do jedynki trygonometrycznej i doprowadź do postaci równania dwukwadratowego. Pokaż co dostałeś.