\(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{1+\sin 2x} = \frac{\cos x-\sin x}{\cos x+\sin x} ,
P=-1}\) tak mi wyszło z obliczeń. gdy obliczam L wychodzą mi przeróżne wyniki, ale nigdy nie mogę dojść do \(\displaystyle{ -1}\), jakieś pomysły?
udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2014, o 21:06 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 28 razy
udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
wychodzi mi
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
tak to zostawić?
\(\displaystyle{ \cos ^{2}x-\sin ^{2}x}\)
tak to zostawić?
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
udowodnienie tożsamości trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \frac{\cos x-\sin x}{\cos x+\sin x} \cdot \frac{\cos x+\sin x}{\cos x+\sin x} = \frac{\cos ^{2}x-\sin ^{2}x}{1+2 \sin x \cos x} = \frac{\cos 2x }{1+ \sin 2x} = \hbox{L}}\)