Jak udowodnić max{sinx cosx}=0.5

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pacman7c3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 130
Rejestracja: 15 wrz 2013, o 13:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 95 razy
Pomógł: 1 raz

Jak udowodnić max{sinx cosx}=0.5

Post autor: pacman7c3 »

Jak udowodnić zdanie:
\(\displaystyle{ \quad max \left\{ \sin x \cos x \right\} = \frac{1}{2} \quad dla \quad x = \frac{ \pi }{4} + 2k \pi \wedge k \in \mathbb{C} \quad}\)
No i w ogóle czy zdanie jest prawdziwe?
Chodzi o to, aby wykazać że wyrażenie \(\displaystyle{ \sin x \cos x}\) osiąga maximum dla \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{4} + 2k \pi \wedge k \in \mathbb{C}}\) wynoszące \(\displaystyle{ max = \frac{1}{2}}\).
Awatar użytkownika
mortan517
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3359
Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 662 razy

Jak udowodnić max{sinx cosx}=0.5

Post autor: mortan517 »

Pomoże ci wzór na sinus podwojonego argumentu.
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2218
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

Jak udowodnić max{sinx cosx}=0.5

Post autor: Ponewor »

Abo szacowanie \(\displaystyle{ 2ab \le a^{2}+b^{2}}\).
kalwi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1931
Rejestracja: 29 maja 2009, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 145 razy
Pomógł: 320 razy

Jak udowodnić max{sinx cosx}=0.5

Post autor: kalwi »

\(\displaystyle{ \sin x \cos x = \frac{1}{2} \sin 2x}\)

a sinus przyjmuje największą wartość =1 dla \(\displaystyle{ x = \frac{ \pi }{4} + k \pi \wedge k \in \mathbb{Z}}\)
ODPOWIEDZ