Mam problem z liczeniem wartosci funkcji trygnometrycznych duzych katow.
np.
\(\displaystyle{ \cos 100 \cdot \frac{ \pi }{6}}\) Jak to policzyc ?
wartosci spoza pierwszej cwiartki
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
wartosci spoza pierwszej cwiartki
To w takim razie musisz zamienić \(\displaystyle{ 100^\circ}\) na radiany.
Edit.. nie \(\displaystyle{ 100^\circ}\) tylko \(\displaystyle{ 100}\)
Czyli bedziesz miał \(\displaystyle{ \frac{100}{6} \pi}\)
Edit.. nie \(\displaystyle{ 100^\circ}\) tylko \(\displaystyle{ 100}\)
Czyli bedziesz miał \(\displaystyle{ \frac{100}{6} \pi}\)