Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \cos x+\sin x\cos \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = \frac{1}{2}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, o 20:16 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
A więc wychodzi mi coś takiego:
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x+ \frac{1}{2} \cos x \right) \cos x+\sin x \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cos x- \frac{1}{2} \sin x \right) = \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \sin x+ \frac{1}{2} \cos x \right) \cos x+\sin x \left( \frac{ \sqrt{3} }{2} \cos x- \frac{1}{2} \sin x \right) = \frac{1}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, o 20:17 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Rozwiąż równanie
nie masz rozbijać tylko zwijać...
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \cos x+\sin x\cos \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = \sin \left( x+x+ \frac{ \pi }{6} \right)}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) \cos x+\sin x\cos \left( x+ \frac{ \pi }{6} \right) = \sin \left( x+x+ \frac{ \pi }{6} \right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
Czyli wykres sinusa będzie taki jakby "gęstszy" i przesunięty w prawo o \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\) tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 23 cze 2013, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równanie
Miałem na myśli przesunięcie w lewo;p Dlaczego nieistotne? Rysując wykres jestem w stanie od razu przecież odczytać dla jakich iksów igreki przyjmują wartość 0,5.