\(\displaystyle{ \sin ^{10} x +\cos ^{10} x = \frac{29}{16} \cos ^{4}2x}\)
Jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to sprowadzenie wszystkiego do\(\displaystyle{ \cos ^{2}x}\) , wymnożenie , cudowne rozłożenie wielomianu.
Jakieś lepsze pomysły ?
Do potęgi 10
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 14 sty 2010, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. Mazowieckie
- Podziękował: 7 razy
Do potęgi 10
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2014, o 23:56 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.