rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Vixy »

\(\displaystyle{ 2cosx=logy+\frac{1}{logy}}\)


próbowałamm graficznie ale cos nie wychodzi mi to
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

rozwiąż równanie

Post autor: soku11 »

Hehe programik pokazuje takie cos:
... b161d.html

Ale jak do tego dojsc normalnie to nie wiem POZDRO
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Vixy »

dziekii kurcze to ja wogóle źle narysowałam te logarytmy , ten cosinus mam ok.Wie ktos jak mam narysowac to z logarytmami?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

wsk. do rozwiązania:
\(\displaystyle{ \log y+\frac{1}{\log y}\in (-\infty;-2]\cup[2;\infty)\\2\cos x\in[-2;2]}\)
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

rozwiąż równanie

Post autor: LySy007 »

Czy ktoś mógłby napisać skąd wzięło się \(\displaystyle{ \log{y}+\frac{1}{\log{y}} \in (- \infty ,-2>suma )}\)?
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

rozwiąż równanie

Post autor: Lorek »

Nierówność między śr. arytmetyczną i geometryczną:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{a\in \mathbb{R}\setminus\{0\}}\frac{|a|+\left|\frac{1}{a}\right|}{2}\geq \sqrt{|a|\cdot ft|\frac{1}{a}\right|}=1\Rightarrow |a|+\left|\frac{1}{a}\right|\geq 2\iff a+\frac{1}{a}\geq 2\vee a+\frac{1}{a}\leq -2}\)
LySy007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 386
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 00:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z fotela
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 3 razy

rozwiąż równanie

Post autor: LySy007 »

Nie słyszałem nigdy o tym. Warto było spytać. Przynajmniej się czegoś nauczyłem.

Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ