Wartości funkcji trygonometrycznej
Wartości funkcji trygonometrycznej
Witam, mam mały problem, a mianowicie chciałbym wyznaczyć miarę łukową alfy dla danej funkcji trygonometrycznej, której wartość mam podaną, np. \(\displaystyle{ \tg\alpha = - \sqrt{3}}\). Czy jest jakiś sposób aby w łatwy sposób wyznaczyć miarę łukową alfy?
- Cosinus01
- Użytkownik
- Posty: 227
- Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 17 razy
Wartości funkcji trygonometrycznej
Arcus to funkcja odwrotna. Skoro masz podaną wartość tangensa, to możesz obliczyć z tego kąt.
\(\displaystyle{ \tg\alpha = - \sqrt{3} \Leftrightarrow \alpha=\arctg (-\sqrt{3}) \Rightarrow \alpha = - \frac{ \pi }{3}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha = - \sqrt{3} \Leftrightarrow \alpha=\arctg (-\sqrt{3}) \Rightarrow \alpha = - \frac{ \pi }{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Wartości funkcji trygonometrycznej
Troche mylące wyjaśnienie: arcus sinus to funkcja odwrotna do sinusa w przedziale \(\displaystyle{ \left[ -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right]}\), arcus cosinus, to odwrotna do cosinusa w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 0,\pi \right]}\), arcus tangens to odwrotna do tangensa w przedziale \(\displaystyle{ \left( -\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2} \right)}\).Cosinus01 pisze:Arcus to funkcja odwrotna. Skoro masz podaną wartość tangensa, to możesz obliczyć z tego kąt.
Samo arcus nic nie znaczy (nie ma na przykład arcus logarytmu).
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2014, o 18:45 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.