oblicz wartosci funkcji try dla x

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
cytrynka114
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 400
Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Koluszki
Podziękował: 139 razy

oblicz wartosci funkcji try dla x

Post autor: cytrynka114 »

Dla pewnej liczby \(\displaystyle{ x}\) prawdziwa jest równość \(\displaystyle{ \tan x + \ctg x= \frac{5}{\sin x}}\). Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych liczby \(\displaystyle{ x}\), jeżeli wiadomo, ze \(\displaystyle{ x \in \left( \frac{3}{2} \pi ; 2 \pi \right)}\).

Czy odpowiedzią jest \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{5}}\)
przeprszam za moja nieuwage :)
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2014, o 11:08 przez bakala12, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

oblicz wartosci funkcji try dla x

Post autor: leszczu450 »

Gdzie masz tutaj liczbę \(\displaystyle{ z}\) ? Gdzie masz nierówność? Proszę, poskładaj tego posta wyżej bo kompletnie nie wiadomo o co chodzi : )
matematyk1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 734
Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 61 razy

oblicz wartosci funkcji try dla x

Post autor: matematyk1995 »

cytrynka114 pisze:
Czy odpowiedzią jest \(\displaystyle{ \cos x= \frac{1}{5}}\)
Tak.
ODPOWIEDZ