obliczanie sin, cos, tg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

obliczanie sin, cos, tg

Post autor: dejv96 »

Oblicz \(\displaystyle{ \cos \beta, \tg \beta, \tg \alpha}\), wiedzac, ze \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{ \sqrt{2}}{3}}\) i \(\displaystyle{ \alpha+\beta= \frac{\pi}{2}}\)
jakiś pomysł na rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2014, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa tylko do wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

obliczanie sin, cos, tg

Post autor: musialmi »

Skorzystaj ze wzoru na sinus sumy kątów i pewnie z jedynki trygonometrycznej...
dejv96
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 27 paź 2013, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 28 razy

obliczanie sin, cos, tg

Post autor: dejv96 »

próbowałem, niestety..
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

obliczanie sin, cos, tg

Post autor: waliant »

to pokaż jak próbowałeś
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

obliczanie sin, cos, tg

Post autor: musialmi »

No, dokładnie, pokaż. Bo, co prawda, wskazówkę wrzuciłem na czuja, ale sprawdziłem ją i działa świetnie
ODPOWIEDZ