Skomplikowane wyrażeni
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Skomplikowane wyrażeni
Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{2\sin \frac{ \pi }{3} \cdot \sin( \alpha + \beta )- \frac{2}{\cos \frac{ \pi }{6} } \cdot \cos( \alpha + \beta) }{\sin \alpha }}\) wiedząc, że \(\displaystyle{ \beta \in (0, \pi ), \sin \beta =0,8}\) oraz:
a) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem ostrym
b) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem rozwartym
a) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem ostrym
b) kąt \(\displaystyle{ \beta}\) jest kątem rozwartym
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2014, o 00:34 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 59 razy
Skomplikowane wyrażeni
wlasnie zauwazylem ze w liczniku jest cos podobnego do wzoru na sume tylko gdyby nie ten ułamek z cosinusem.... i przez to nie wiem jak ruszyc
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Skomplikowane wyrażeni
A dobrze przepisałeś? Może w liczniku jest \(\displaystyle{ \cos ( \alpha - \beta )}\) a nie \(\displaystyle{ \cos ( \alpha +\beta )}\).
- Cosinus01
- Użytkownik
- Posty: 227
- Rejestracja: 18 lut 2014, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 34 razy
- Pomógł: 17 razy
Skomplikowane wyrażeni
Po pierwsze uprość wyrażenie:
\(\displaystyle{ \frac{2\sin \frac{ \pi }{3} \cdot \sin( \alpha + \beta ) - \frac{2}{\cos \frac{ \pi }{6} } \cdot \cos( \alpha + \beta) }{\sin \alpha } = \frac{ \sqrt{3} \cdot \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4 \cdot \sqrt{3} }{3} \cdot \cos( \alpha + \beta)}{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4}{3} \cdot \cos( \alpha + \beta) \right] }{\sin \alpha}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha \pm \beta) = \sin\alpha\cos\beta \pm \cos\alpha\sin\beta \\ \\ \cos(\alpha \pm \beta) = \cos\alpha\sin\beta \mp \sin\alpha\sin\beta}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4}{3} \cdot \cos( \alpha + \beta) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha\sin\beta - \frac{4}{3} \cdot (\cos\alpha\sin\beta - \sin\alpha\sin\beta) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha \cdot 0,8 - \frac{4}{3} \cdot (\cos\alpha \cdot 0,8 - \sin\alpha \cdot 0,8) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha \cdot 0,8 - \frac{8}{15} \cdot (\cos\alpha - \sin\alpha) \right] }{\sin \alpha}}\)
Szczerze mówiąc, sam nie mam pojęcia, co dalej zrobić...
\(\displaystyle{ \frac{2\sin \frac{ \pi }{3} \cdot \sin( \alpha + \beta ) - \frac{2}{\cos \frac{ \pi }{6} } \cdot \cos( \alpha + \beta) }{\sin \alpha } = \frac{ \sqrt{3} \cdot \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4 \cdot \sqrt{3} }{3} \cdot \cos( \alpha + \beta)}{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4}{3} \cdot \cos( \alpha + \beta) \right] }{\sin \alpha}}\)
Wzory:
\(\displaystyle{ \sin(\alpha \pm \beta) = \sin\alpha\cos\beta \pm \cos\alpha\sin\beta \\ \\ \cos(\alpha \pm \beta) = \cos\alpha\sin\beta \mp \sin\alpha\sin\beta}\)
Podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin( \alpha + \beta ) - \frac{4}{3} \cdot \cos( \alpha + \beta) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha\sin\beta - \frac{4}{3} \cdot (\cos\alpha\sin\beta - \sin\alpha\sin\beta) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha \cdot 0,8 - \frac{4}{3} \cdot (\cos\alpha \cdot 0,8 - \sin\alpha \cdot 0,8) \right] }{\sin \alpha} = \frac{ \sqrt{3} \left[ \sin\alpha\cos\beta + \cos\alpha \cdot 0,8 - \frac{8}{15} \cdot (\cos\alpha - \sin\alpha) \right] }{\sin \alpha}}\)
Szczerze mówiąc, sam nie mam pojęcia, co dalej zrobić...
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Skomplikowane wyrażeni
Nie jestem w temacie ale odnośnie ostatniego przekształcenia to można z założeń i jedynki obliczyć wartość
\(\displaystyle{ cos \beta}\) o ile się nie mylę.
\(\displaystyle{ cos \beta}\) o ile się nie mylę.