okres funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 8 kwie 2007, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Dargi
- Użytkownik
- Posty: 1228
- Rejestracja: 17 lis 2005, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pomorze
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 253 razy
okres funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=|sinx|+|cosx|=|sin(x+k\pi)|+|cos(x+k\pi)|}\)
\(\displaystyle{ t_1=k\pi t_2=k\pi\rightarrow T_1=\pi T_2=\pi\rightarrow T=\pi}\)
\(\displaystyle{ t_1=k\pi t_2=k\pi\rightarrow T_1=\pi T_2=\pi\rightarrow T=\pi}\)
Ostatnio zmieniony 11 maja 2007, o 15:40 przez Dargi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
okres funkcji
\(\displaystyle{ |\sin (x+\pi)|+|\cos (x+\pi)|=|\sin x|+|\cos x|}\)
więc czyżby okresem było \(\displaystyle{ \pi}\)?
więc czyżby okresem było \(\displaystyle{ \pi}\)?
greey10 pisze:zauwarz ze jak sinx>=0 to cos
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
okres funkcji
Owszem, mają, ale tu nie masz sinusa i cosinusa, tylko moduł z nich.
[ Dodano: 11 Maj 2007, 15:39 ]
Sprawdzałem na wykresie wychodzi okres zasadniczy \(\displaystyle{ T_Z=\frac{\pi}{2}}\) i by pasowało nawet.
[ Dodano: 11 Maj 2007, 15:39 ]
Sprawdzałem na wykresie wychodzi okres zasadniczy \(\displaystyle{ T_Z=\frac{\pi}{2}}\) i by pasowało nawet.