Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
-
gazda
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 2 wrz 2006, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzesko
- Podziękował: 22 razy
Post
autor: gazda »
\(\displaystyle{ f(x)=cosx-\sqrt{3}sinx}\)
naszkicuj wykres funkcji
rozwiaz rownianie f(x)=1
musze przeksztalcic f(x)
na 2cos(x+60) tylko nie bardzo wiem jak
-
wb
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Post
autor: wb »
\(\displaystyle{ f(x)=2(\frac{1}{2}cosx-\frac{\sqrt3}{2}sinx)=2(cos60^0cosx-sin60^0sinx)=2cos(x+60^0)}\)