Obliczanie x bez tablic

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
patuska80
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2014, o 13:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: taksss

Obliczanie x bez tablic

Post autor: patuska80 »

\(\displaystyle{ x=\cos 35 ^{\circ} \cdot \cos 40^{\circ} + \cos 130^{\circ} \cdot \sin 395^{\circ}}\)
Potem po zastosowaniu wzorów wyszło mi \(\displaystyle{ \cos 75^{\circ} \cdot}\)
I dalej nie wiem jak...
Ostatnio zmieniony 31 mar 2014, o 11:04 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Awatar użytkownika
cosinus90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5030
Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 777 razy

Obliczanie x bez tablic

Post autor: cosinus90 »

Można na dwa sposoby - ze wzoru na cosinus kąta połówkowego, zakładając że kąt \(\displaystyle{ 150^{\circ}}\) jest pełnym kątem, oraz ze wzoru na cosinus sumy kątów, zauważając że \(\displaystyle{ 75^{\circ} = 45^{\circ}+30^{\circ}}\).
ODPOWIEDZ