pewna równość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
duuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 19 lip 2013, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy

pewna równość trygonometryczna

Post autor: duuj »

Czy można wskazać takie \(\displaystyle{ n,k}\) całkowite dodatnie oraz pewne \(\displaystyle{ a_0,...,a_k}\) rzeczywiste, że dla każdego \(\displaystyle{ \phi}\) rzeczywistego zachodzi \(\displaystyle{ \sin(n\phi)=\sum_{i=0}^{k}a_{k-i}\cos^{k-i}(\phi)}\) ?

Mógłby ktoś podać przykład takich liczb \(\displaystyle{ n,k,a_0,...,a_k}\) lub przedstawić ideę dowodu, że się nie da ich podać?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22204
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

pewna równość trygonometryczna

Post autor: a4karo »

Zróżniczkuj i podstaw \(\displaystyle{ \phi=0}\)
ODPOWIEDZ