Rozwiązywanie równań

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krS1995i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rudno
Podziękował: 29 razy

Rozwiązywanie równań

Post autor: krS1995i »

Witam mam problem z pewnym równaniem
\(\displaystyle{ 2\sin \left( x - \frac{ \pi }{4} \right) = \sqrt{3}}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left\langle -2 \pi ,2 \pi \right\rangle}\)
Trochę już nad tym siedzę i nw jak się za to zabrać ;/
Z góry THX
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, o 22:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
jarek4700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 939
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 228 razy

Rozwiązywanie równań

Post autor: jarek4700 »

Podstaw \(\displaystyle{ x-\frac{\pi}{4} = t}\) i podziel równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ 2}\). Kiedy sinus przyjmuje taką wartość?
krS1995i
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 13 maja 2012, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rudno
Podziękował: 29 razy

Rozwiązywanie równań

Post autor: krS1995i »

Nw kiedy tak w przykładzie było
ODPOWIEDZ