Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Witajcie, mam do narysowania funkcję: \(\displaystyle{ \frac{-4\left| \cos x \right|}{\cos x}}\).
Muszę wyznaczyłem dwa warunki, a mianowicie, \(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ x > 0 \\ 4 \ dla \ x < 0 \end{cases}}\). Nie wiem czy są one dobre, proszę o pomoc.
Muszę wyznaczyłem dwa warunki, a mianowicie, \(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ x > 0 \\ 4 \ dla \ x < 0 \end{cases}}\). Nie wiem czy są one dobre, proszę o pomoc.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Quik, te przedziały iksa na pewno nie są dobre. Narysuj sobie wykres cosinusa i sam zobacz, gdzie jest on większy, a gdzie mniejszy od zera.
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Hmm, nie wiem czy podążam dobrym tropem, ale skoro cosinus jest parzysty to \(\displaystyle{ f(-x) = f(x)}\)
Tak też, wydaje mi się, że te przedziały powinny wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ x > 0 \\ -4 \ dla \ x < 0 \end{cases}}\)
Tak też, wydaje mi się, że te przedziały powinny wyglądać tak:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ x > 0 \\ -4 \ dla \ x < 0 \end{cases}}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Quik, to w takim razie powiedz mi jaki jest znak cosinusa w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{2}, \pi \right)}\), Jest to niewątpliwie przedział na prawo od zera na osi. Więc?
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Ehh, moje niedopatrzenie, źle przepisałem kod na latexa, i przy kopiowaniu nie zauważyłem tego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ \cos x >0 \\ 4 \ dla \ \cos x < 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4 \ dla \ \cos x >0 \\ 4 \ dla \ \cos x < 0 \end{cases}}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Mam jeszcze jedno pytanie, jak narysować wykres funkcji \(\displaystyle{ 2 \sin x + \left| \sin x \right|}\)
Najpierw narysować funkcją \(\displaystyle{ 2 \sin x}\), a potem \(\displaystyle{ \left| \sin x \right|}\), i zaznaczyć część wspólną, czy jak?
Najpierw narysować funkcją \(\displaystyle{ 2 \sin x}\), a potem \(\displaystyle{ \left| \sin x \right|}\), i zaznaczyć część wspólną, czy jak?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
Quik, nie. Znów rozważyć przypadki. Kiedy \(\displaystyle{ \sin x}\) jest większy, a kiedy mniejszy od zera. Dla odpowiednich przedziałów dostaniesz albo \(\displaystyle{ 3\sin x}\) albo \(\displaystyle{ \sin x}\).