Równanie
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Równanie
Jak rozwiązać takie oto równanie:
\(\displaystyle{ 2cos^{2}x+sin2x=1}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ 2-sin^{2}x+sin2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+2sinxcosx=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(cosx+2sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\) v \(\displaystyle{ cosx+2sinx=0}\)
I pytanie co zrobić z tym równaniem po 'lub'? Gdyby nie było tego 2 przy sinusie, to by jakoś wyszło . Najpierw podnoszę to do kwadratu, a potem już nie wiem co zrobić...
\(\displaystyle{ 2cos^{2}x+sin2x=1}\)
Robię tak:
\(\displaystyle{ 2-sin^{2}x+sin2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x+2sinxcosx=0}\)
\(\displaystyle{ cosx(cosx+2sinx)=0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\) v \(\displaystyle{ cosx+2sinx=0}\)
I pytanie co zrobić z tym równaniem po 'lub'? Gdyby nie było tego 2 przy sinusie, to by jakoś wyszło . Najpierw podnoszę to do kwadratu, a potem już nie wiem co zrobić...
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Równanie
A nie raczej:Dedemonn pisze: \(\displaystyle{ 2cos^{2}x+sin2x=1}\)
\(\displaystyle{ 2-sin^{2}x+sin2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ 2-2sin^{2}x+sin2x-1=0}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie
\(\displaystyle{ 2cos^{2}x+sin2x=1 \\
2(1-sin^{2}x)+2sinxcosx=1 \\
2-2sin^{2}x+2sinxcosx=1 \\
1-2sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
sin^{2}x+cos^{2}x-2sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
cos^{2}x-sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
cos2x-sin2x=0\\
cos2x-cos(\frac{\pi}{2}-2x)=0}\)
Dalej dasz rade POZDRO
2(1-sin^{2}x)+2sinxcosx=1 \\
2-2sin^{2}x+2sinxcosx=1 \\
1-2sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
sin^{2}x+cos^{2}x-2sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
cos^{2}x-sin^{2}x+2sinxcosx=0 \\
cos2x-sin2x=0\\
cos2x-cos(\frac{\pi}{2}-2x)=0}\)
Dalej dasz rade POZDRO
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Równanie
Ja zrobilem tak:
\(\displaystyle{ -2sin\frac{\pi}{4}sin\left( 2x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
sin\left( 2x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
2x-\frac{\pi}{4}=k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}\ k\in\mathbb{C}\\}\)
POZDRO
\(\displaystyle{ -2sin\frac{\pi}{4}sin\left( 2x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
sin\left( 2x-\frac{\pi}{4}\right)=0\\
2x-\frac{\pi}{4}=k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+\frac{k\pi}{2}\ k\in\mathbb{C}\\}\)
POZDRO
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Równanie
Mi znowu inaczej wychodzi, bo już sam nie wiem, czy
\(\displaystyle{ x_{o}}\) dla \(\displaystyle{ sin(2x-\frac{\pi}{4})}\) to \(\displaystyle{ \pi}\) czy 0...
\(\displaystyle{ sin(2x-\frac{\pi}{4})=0}\)
jeśli \(\displaystyle{ x_{o}=0}\) to
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=2k\pi}\) (bo okres sinx to przecież \(\displaystyle{ 2k\pi}\), a nie \(\displaystyle{ k\pi}\))
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+k\pi, k\in C}\)
a jeśli \(\displaystyle{ x_{o}=\pi}\) to
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=\pi+2k\pi\\
2x=\frac{5}{4}\pi+2k\pi\\
x=\frac{5}{8}+k\pi, k\in C}\)
Co robię źle/dobrze? ;]
\(\displaystyle{ x_{o}}\) dla \(\displaystyle{ sin(2x-\frac{\pi}{4})}\) to \(\displaystyle{ \pi}\) czy 0...
\(\displaystyle{ sin(2x-\frac{\pi}{4})=0}\)
jeśli \(\displaystyle{ x_{o}=0}\) to
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=2k\pi}\) (bo okres sinx to przecież \(\displaystyle{ 2k\pi}\), a nie \(\displaystyle{ k\pi}\))
\(\displaystyle{ 2x=\frac{\pi}{4}+2k\pi\\
x=\frac{\pi}{8}+k\pi, k\in C}\)
a jeśli \(\displaystyle{ x_{o}=\pi}\) to
\(\displaystyle{ 2x-\frac{\pi}{4}=\pi+2k\pi\\
2x=\frac{5}{4}\pi+2k\pi\\
x=\frac{5}{8}+k\pi, k\in C}\)
Co robię źle/dobrze? ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Równanie
Sinus każdą wartość oprócz 1 i -1 przyjmuje 2 razy w okresie i tak się składa, że wartość 0 przyjmuje dla 0, później pi i tak dalej.
Czyli w tym przypadku zapisuje się \(\displaystyle{ + k \pi}\).
W przypadku innych wartości np: 0,5 wychodzą dwie serie odpowiedzi, a tak jak w tym zadaniu dla 0 jedna ale za to "gęściejsza".
Czyli w tym przypadku zapisuje się \(\displaystyle{ + k \pi}\).
W przypadku innych wartości np: 0,5 wychodzą dwie serie odpowiedzi, a tak jak w tym zadaniu dla 0 jedna ale za to "gęściejsza".
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
Równanie
Jeszcze ostatnie pytanie, bo widzę, że moje poprzednie rozwiązania są złe przez te \(\displaystyle{ 2k\pi}\).
Czy tylko przy równaniu \(\displaystyle{ sinx=0}\) i \(\displaystyle{ cosx=0}\) okres zasadniczy wynosi \(\displaystyle{ k\pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k\pi}\)? Dokładniej chodzi o to, np. przy równaniu:
\(\displaystyle{ sinx=1}\) mamy
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
a przy
\(\displaystyle{ sinx=0}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\) bez dwójki przed \(\displaystyle{ \pi}\)
Czy tylko przy równaniu \(\displaystyle{ sinx=0}\) i \(\displaystyle{ cosx=0}\) okres zasadniczy wynosi \(\displaystyle{ k\pi}\), a nie \(\displaystyle{ 2k\pi}\)? Dokładniej chodzi o to, np. przy równaniu:
\(\displaystyle{ sinx=1}\) mamy
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{2}+2k\pi}\)
a przy
\(\displaystyle{ sinx=0}\)
\(\displaystyle{ x=k\pi}\) bez dwójki przed \(\displaystyle{ \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Równanie
Jest właśnie tak jak piszesz, a żeby się do końca przekonać dlaczego tak jest znajdź sobie gdzieś dobry wykres sinusa i go dokładnie przeanalizuj.