Pomieszane funkcje w równaniu
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków (UJ)
- Podziękował: 6 razy
Pomieszane funkcje w równaniu
Witam. Jak rozwiązać równanie typu
\(\displaystyle{ \sin \alpha = m \cdot \alpha}\)
ze względu na \(\displaystyle{ \alpha}\)?
\(\displaystyle{ \sin \alpha = m \cdot \alpha}\)
ze względu na \(\displaystyle{ \alpha}\)?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 20:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pomieszane funkcje w równaniu
Funkcja \(\displaystyle{ S(x)=\frac{\sin x }{x}}\) jest ścisle malejąca w przedziale \(\displaystyle{ [0,\pi]}\), ma więc funkcje odwrotną \(\displaystyle{ S^{-1}}\). Nie potrafimy jej opisać znanymi funkcjami, ale nasze równanie to \(\displaystyle{ S(\alpha)=m}\), więc \(\displaystyle{ \alpha=S^{-1}(m)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków (UJ)
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków (UJ)
- Podziękował: 6 razy
Pomieszane funkcje w równaniu
a4karo, jesteś pewien, że możemy powiedzieć, ze istnieje
\(\displaystyle{ S^{-1}}\) dla
\(\displaystyle{ S(x) = \frac{\sin x}{x}}\) ?
\(\displaystyle{ S}\) nie jest chociażby różnowartościowe. Zatem z definicji wynikałoby, ze taka funkcja odwrotna nie istnieje. A skoro nie, to co, rozwiązanie również nie istnieje?
\(\displaystyle{ S^{-1}}\) dla
\(\displaystyle{ S(x) = \frac{\sin x}{x}}\) ?
\(\displaystyle{ S}\) nie jest chociażby różnowartościowe. Zatem z definicji wynikałoby, ze taka funkcja odwrotna nie istnieje. A skoro nie, to co, rozwiązanie również nie istnieje?
Ostatnio zmieniony 20 mar 2014, o 20:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pomieszane funkcje w równaniu
Przeczytałeś mój post dokładnie? Piszę o przedziale \(\displaystyle{ [0,\pi]}\). Sinus nie jest tam różnowartosciowy, ale \(\displaystyle{ S(x)}\) tak.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 18 mar 2014, o 23:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków (UJ)
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Pomieszane funkcje w równaniu
Może istnieć, czasem nawet kilka. Dla \(\displaystyle{ m=0}\) łatwo znajdziesz wszystkie rozwiazania.
Największą wartościa funkcji \(\displaystyle{ S(x))}\) jest\(\displaystyle{ 1}\) osiagane dla \(\displaystyle{ x=0}\), a najmniejszą \(\displaystyle{ \approx-0.217234}\) dla \(\displaystyle{ x\approx 4.49341}\).
Dla \(\displaystyle{ m\neq 0}\) w tym przedziale istnieje skończona ilośc rozwiązań (wymysl dlaczego skończona?).
Największą wartościa funkcji \(\displaystyle{ S(x))}\) jest\(\displaystyle{ 1}\) osiagane dla \(\displaystyle{ x=0}\), a najmniejszą \(\displaystyle{ \approx-0.217234}\) dla \(\displaystyle{ x\approx 4.49341}\).
Dla \(\displaystyle{ m\neq 0}\) w tym przedziale istnieje skończona ilośc rozwiązań (wymysl dlaczego skończona?).