Hej,
natrafiłem na pewne trywialne zadanie i wstyd się przyznać, ale nie mam na nie pomysłu
\(\displaystyle{ \sin x \cos x = \frac{3}{8} \\
\sin x + \cos x = y}\)
Ile wynosi y?
Próbowałem coś kombinować, ze wzorem na \(\displaystyle{ \sin 2x}\), ale to nie wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem
równanie trygonometryczne
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = y}\), czyli \(\displaystyle{ \sin ^{2}x + \cos ^{2}x + 2\sin x\cos x = y ^{2}}\)
Jedynka i podana wartość.
Jedynka i podana wartość.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2014, o 23:06 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.