Wyznacz zbiór wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marcin2003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2007, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: marcin2003 »

Czy ktoś mógłby na to zerknąć i powiedzieć czy dobrze to robie.

Mam wyznaczyć zbiór wartości takiej funkcji g(x)=2 + sinx - cosx
Wiec zrobiłem tak: cosx zamieniłem na sin(pi/2-x) i skorzystałem ze wzoru na różnicę sinusów.
Doszedłem do czegoś takiego: g(x)=√2sin(x-pi/4) +2

Policzyłem g(pi/2)=3 i g(3/2pi)=1

Wiec ZW

Czy to jest dobrze? Bo zastanawiam się też nad takim ZW .
Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: Uzo »

marcin2003 pisze:Bo zastanawiam się też nad takim ZW .
to jest prawidłowe
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: setch »

\(\displaystyle{ -1 q sin(x-\frac{\pi}{4}) q 1\\
-\sqrt{2} q \sqrt{2} sin(x-\frac{\pi}{4}) q \sqrt{2}\\
-\sqrt{2} +2 q \sqrt{2} sin(x-\frac{\pi}{4}) +2 q \sqrt{2}+2}\)
marcin2003
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2007, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 1 raz

Wyznacz zbiór wartości

Post autor: marcin2003 »

TO skoro dobrze Wam idzie to jeszcze prosiłbym o pomoc z tym:
ODPOWIEDZ