Równość wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \sin^{2}4x - \sin^{2}3x - 1 + \cos^{2}x = 0}\)
równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 79
- Rejestracja: 4 mar 2012, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 1 raz
równanie trygonometryczne
Ostatnio zmieniony 17 mar 2014, o 23:17 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
równanie trygonometryczne
Powinno dać się spałować.
Przynajmniej wolfram twierdzi że to samo co \(\displaystyle{ \sin x - \sin 7x = 0}\)
To ostatnie można zamienić na postać iloczynową.
Przynajmniej wolfram twierdzi że to samo co \(\displaystyle{ \sin x - \sin 7x = 0}\)
To ostatnie można zamienić na postać iloczynową.
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
równanie trygonometryczne
Będę korzystał ze wzorów:
\(\displaystyle{ \sin^2x+\cos^2x=1 \\
\sin \alpha + \sin \beta =2\sin \frac{ \alpha + \beta }{2} \cos \frac{ \alpha - \beta }{2} \\
\sin \alpha - \sin \beta =2\sin \frac{ \alpha - \beta }{2} \cos \frac{ \alpha + \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin2 \alpha =2 \sin \alpha \cos \alpha}\)
Rozwiązujmy:
\(\displaystyle{ \sin^{2}4x - \sin^{2}3x - 1 + \cos^{2}x = 0}\)
najpierw jedynka:
\(\displaystyle{ \sin^{2}4x - \sin^{2}3x -(\sin^2x+\cos^2x) + \cos^{2}x = 0 \\
\sin^{2}4x - \sin^{2}3x -\sin^2x = 0}\)
teraz wzór na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ \left( \sin4x- \sin3x\right) \left( \sin4x + \sin3x \right)- \sin^2x=0}\)
dalej cytowane wyżej wzory:
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{x}{2} \cos \frac{7x}{2} *2 \sin \frac{7x}{2} \cos \frac{x}{2}- \sin^2x=0}\)
Ze wzorów połówkowych:
\(\displaystyle{ sinx \sin7x - \sin^2x = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx*\left( \sin7x - sinx \right) =0 \\
sinx*2 \sin3x \cos4x =0 \\
2 sinx \sin3x \cos4x =0}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 \ \vee \sin3x=0 \ \vee \cos4x=0}\)
Dalej to już chyba łatwo.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \sin^2x+\cos^2x=1 \\
\sin \alpha + \sin \beta =2\sin \frac{ \alpha + \beta }{2} \cos \frac{ \alpha - \beta }{2} \\
\sin \alpha - \sin \beta =2\sin \frac{ \alpha - \beta }{2} \cos \frac{ \alpha + \beta }{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin2 \alpha =2 \sin \alpha \cos \alpha}\)
Rozwiązujmy:
\(\displaystyle{ \sin^{2}4x - \sin^{2}3x - 1 + \cos^{2}x = 0}\)
najpierw jedynka:
\(\displaystyle{ \sin^{2}4x - \sin^{2}3x -(\sin^2x+\cos^2x) + \cos^{2}x = 0 \\
\sin^{2}4x - \sin^{2}3x -\sin^2x = 0}\)
teraz wzór na różnicę kwadratów:
\(\displaystyle{ \left( \sin4x- \sin3x\right) \left( \sin4x + \sin3x \right)- \sin^2x=0}\)
dalej cytowane wyżej wzory:
\(\displaystyle{ 2 \sin \frac{x}{2} \cos \frac{7x}{2} *2 \sin \frac{7x}{2} \cos \frac{x}{2}- \sin^2x=0}\)
Ze wzorów połówkowych:
\(\displaystyle{ sinx \sin7x - \sin^2x = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx*\left( \sin7x - sinx \right) =0 \\
sinx*2 \sin3x \cos4x =0 \\
2 sinx \sin3x \cos4x =0}\)
\(\displaystyle{ sinx=0 \ \vee \sin3x=0 \ \vee \cos4x=0}\)
Dalej to już chyba łatwo.
Pozdrawiam.