równanie z parametrem
- pokojo
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
równanie z parametrem
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie \(\displaystyle{ f(x)=m}\) ma rozwiązania?
\(\displaystyle{ f(x)=\sin^2 x-\sin x \cos x}\)
próbowałam znaleźć wartości jakie to równanie przyjmuje, ale do niczego sensownego nie doszłam
liczę na podpowiedź
\(\displaystyle{ f(x)=\sin^2 x-\sin x \cos x}\)
próbowałam znaleźć wartości jakie to równanie przyjmuje, ale do niczego sensownego nie doszłam
liczę na podpowiedź
Ostatnio zmieniony 15 mar 2014, o 19:43 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
równanie z parametrem
Równanie nie przyjmuje wartości
Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa. Znajdź jej największą i najmniejszą wartość w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Może się przydac wzór na sinus kąta podwojonego.
Funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest okresowa. Znajdź jej największą i najmniejszą wartość w przedziale \(\displaystyle{ [0,2\pi]}\). Może się przydac wzór na sinus kąta podwojonego.
- pokojo
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 7 paź 2012, o 12:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 5 razy
równanie z parametrem
a tak, chodziło mi o oczywiście o wartości tej funkcji :p niestety nadal nie wiem jak je wyznaczyć
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
równanie z parametrem
Wyznacz cosinusa z jedynki trygonometrycznej (dwa przypadki). Potem po lewej miej \(\displaystyle{ \sin ^{2}x-m}\) a po prawej resztę. Rozważ znaki po obu stronach (dwa przypadki). potem stronami do kwadratu i masz równanie kwadratowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
równanie z parametrem
Jak nie masz pochodnej, to trzeba troszkę pokombinować. Na przykłąd tak
\(\displaystyle{ f(x)=\sin^2x-\frac{1}{2}\sin(2x)=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}(\cos(2x)+\sin(2x))=\frac{1}{2}-\frac{\sin(2x+\pi/4)}{\sqrt{2}}}\)
skąd jasno widać, że najmniejszą wartościa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{1}{\sqrt{2}}}\), a najmniejszą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac{1}{\sqrt{2}}}\).
\(\displaystyle{ f(x)=\sin^2x-\frac{1}{2}\sin(2x)=\frac{1}{2}-\frac{1}{2}(\cos(2x)+\sin(2x))=\frac{1}{2}-\frac{\sin(2x+\pi/4)}{\sqrt{2}}}\)
skąd jasno widać, że najmniejszą wartościa jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{1}{\sqrt{2}}}\), a najmniejszą \(\displaystyle{ \frac{1}{2}-\frac{1}{\sqrt{2}}}\).