Sprawdź tożsamość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: Quik »

\(\displaystyle{ \frac{1-ctg ^{2}\alpha }{1+ctg ^{2}\alpha} = 2sin ^{2} \alpha -1}\)

Męczę się z tym przykładem od godziny i nie mogę wpaść na sposób, mógłby mi ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: bakala12 »

Zamień cotangensy na iloraz cosinusa przez sinus, pozbądź się ułamków piętrowych i do tego jedynka trygonometryczna.
Quik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 131
Rejestracja: 27 wrz 2012, o 19:50
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Sprawdź tożsamość

Post autor: Quik »

Ok, dzięki
ODPOWIEDZ