Ma ktoś jakiś pomysł?
\(\displaystyle{ (sinx)^{10}+(cosx)^{10}=\frac{29}{16}cos^4(2x)}\)
z góry dzięki za pomoc.
Równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Równanie trygonometryczne
Upraszcza się znacznie do wielomianu stopnia 4 a później jak dla mnie nic nie idzie z tym wielomianem zrobić.
I dalej się zastanawiam, czy może jest jakiś podstępny sposób na to równanie. Ma ktoś jakiś pomysł?
I dalej się zastanawiam, czy może jest jakiś podstępny sposób na to równanie. Ma ktoś jakiś pomysł?
- baksio
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 31 maja 2006, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość/Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 136 razy
Równanie trygonometryczne
Dokładnie tak jak pisze sztuczne zęby, więc chyba pomysł z podstawieniem nie jest dobry chyba że jest jeszcze jakiś myk w tym równaniu wielomianowym
- PFloyd
- Użytkownik
- Posty: 620
- Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kęty
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 122 razy
Równanie trygonometryczne
no to tak:
\(\displaystyle{ cos2x=2cos^2x-1=1-2sin^2x\\
cos^2x=\frac{1+cos2x}{2}\\
sin^2x=\frac{1-cos2x}{2}\\
\\
sin^{10}x+cos^{10}=(sin^2x)^5+(cos^2x)^5=\frac{(1-cos2x)^5+(1+cos2x)^5}{32}=\frac{10cos^42x+20cos^22x+2}{32}\\
\\
10cos^42x+20cos^22x+2=58cos^4x\\
24cos^42x-10cos^22x-1=0}\)
pozostaje rozwiązać równanie dwukwadratowe jeśli się gdzieś w rachunakch nie pomylilem
[ Dodano: 10 Maj 2007, 10:37 ]
btw. ale wcześnie wstajecie
\(\displaystyle{ cos2x=2cos^2x-1=1-2sin^2x\\
cos^2x=\frac{1+cos2x}{2}\\
sin^2x=\frac{1-cos2x}{2}\\
\\
sin^{10}x+cos^{10}=(sin^2x)^5+(cos^2x)^5=\frac{(1-cos2x)^5+(1+cos2x)^5}{32}=\frac{10cos^42x+20cos^22x+2}{32}\\
\\
10cos^42x+20cos^22x+2=58cos^4x\\
24cos^42x-10cos^22x-1=0}\)
pozostaje rozwiązać równanie dwukwadratowe jeśli się gdzieś w rachunakch nie pomylilem
[ Dodano: 10 Maj 2007, 10:37 ]
btw. ale wcześnie wstajecie