Nie mogę sobie poradzić z takowym zadanie.
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania należącego do przedziału \(\displaystyle{ \left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\)
\(\displaystyle{ \cos 3x \cdot \cos x= 1-\sin 3x \cdot \sin x}\)
próbowałem rozpisać \(\displaystyle{ \sin 3x=3\sin x-4\sin ^3x}\) oraz \(\displaystyle{ \cos 3x=4\cos ^3x-3\cos x}\), podstawić, jedynkę zamienić na \(\displaystyle{ \sin ^2 x +\cos ^2 x}\), podstawić, ale nic mi ciekawego nie wychodzi..
Równanie należące do przedziału.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 18 wrz 2011, o 12:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 23 razy
Równanie należące do przedziału.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, o 21:56 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Równanie należące do przedziału.
Przenieś \(\displaystyle{ \sin3x \cdot \sin x}\) na lewą stronę i zauważ wzór na cosinus różnicy argumentów.