równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie trygonometryczne
Rozwiązać równianie:
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)^3+\sin2x-1=0}\). Jakieś wskazówki?
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)^3+\sin2x-1=0}\). Jakieś wskazówki?
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie trygonometryczne
Chyba wyszło, rozwiązanie to \(\displaystyle{ x= k\frac{\pi}{2}}\), \(\displaystyle{ k \in \ZZ}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ \left( \sin x+\cos x \right) ^3+\sin 2x-1=0}\)
\(\displaystyle{ \left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x-1=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x+1-2=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x+\sin ^2x+\cos ^2x-2=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+ \left( \sin x+\cos x \right) ^2-2=0}\)
Teraz podstawienie : \(\displaystyle{ \sin x+\cos x=t}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x-1=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x+1-2=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+2\sin x\cos x+\sin ^2x+\cos ^2x-2=0 \\
\left( \sin x+\cos x \right) ^3+ \left( \sin x+\cos x \right) ^2-2=0}\)
Teraz podstawienie : \(\displaystyle{ \sin x+\cos x=t}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, o 21:00 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ (\sin x+\cos x)^3+\sin2x-1=(\sin x+\cos x)^3+2\sin x\cos x-1=(\sin x+\cos x)^3+(\sin x+\cos x)^2-2}\)
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=t
t^3+t^2-2=0 \Leftrightarrow (t-1)(t^2+t+2)=0 \Leftrightarrow t=1
\sin x+\cos x=1 \wedge \sin^2x+\cos^2x=1 \Leftrightarrow (\cos x=0 \wedge \sin x=1) \vee (\sin x=0 \wedge \cos x=1)}\)
\(\displaystyle{ \sin x+\cos x=t
t^3+t^2-2=0 \Leftrightarrow (t-1)(t^2+t+2)=0 \Leftrightarrow t=1
\sin x+\cos x=1 \wedge \sin^2x+\cos^2x=1 \Leftrightarrow (\cos x=0 \wedge \sin x=1) \vee (\sin x=0 \wedge \cos x=1)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 164
- Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 36 razy
równanie trygonometryczne
Popełniono błąd nie wpływający na rozwiązanie:
\(\displaystyle{ (t-1)(t^2+2t+2)=0}\)
Rozwiązania wynikające z tych warunków to: \(\displaystyle{ x=2k \pi \ \ \vee \ x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \ k \in Z}\)
\(\displaystyle{ (t-1)(t^2+2t+2)=0}\)
Rozwiązania wynikające z tych warunków to: \(\displaystyle{ x=2k \pi \ \ \vee \ x= \frac{ \pi }{2} +2k \pi \ k \in Z}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 28 kwie 2013, o 14:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy