obliczanie wartości

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

obliczanie wartości

Post autor: asia7725 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ \sin \alpha +\cos \alpha = \frac{3}{4}}\) oblicz wartość iloczynu \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 19:29 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

obliczanie wartości

Post autor: leszczu450 »

Obustronnie podnieś do kwadratu.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

obliczanie wartości

Post autor: asia7725 »

i wychodzi mi \(\displaystyle{ 1+2\sin \alpha \cos \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 19:43 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

obliczanie wartości

Post autor: leszczu450 »

asia7725, po lewej stronie. Tak.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

obliczanie wartości

Post autor: asia7725 »

a co ma być po prawej?
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

obliczanie wartości

Post autor: leszczu450 »

asia7725, a jak myślisz? Przecież masz równośc, którą obustronnie podniosłaś do kwadratu.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

obliczanie wartości

Post autor: asia7725 »

Wyszło mi \(\displaystyle{ \sin \alpha \cos \alpha =- \frac{7}{32}}\) dobrze?
Ostatnio zmieniony 5 mar 2014, o 19:55 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

obliczanie wartości

Post autor: leszczu450 »

asia7725, dobrze.
ODPOWIEDZ