Witam.
Jestem na pierwszym roku studiów i Pani od matematyki dała nam takie zadanie:
Udowodnić, że
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&\sin \left( x \right) &\cos \left( x \right) \\1&\sin \left( y \right) &\cos \left( y \right) \\1&\sin \left( z \right) &\cos \left( z \right) \end{array}\right|=-4\sin \frac{x-y}{2} \sin \frac{y-z}{2} \sin \frac{z-x}{2}}\)
Próbowałem robić tak: wyszedłem od lewej strony, rozpisałem wyznacznik macierzy jako sumę iloczynów sinusów i różnic cosinusów, co po zastosowaniu wzoru na róznicę cosinusów tworzyło sumę iloczynów 3 sinusów z różnymi parametrami:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&\sin \left( x \right) &\cos \left( x \right) \\1&\sin \left( y \right) &\cos \left( y \right) \\1&\sin \left( z \right) &\cos \left( z \right) \end{array}\right|=\\=\sin x \left( \cos y-\cos z \right) +\sin y \left( \cos z-\cos x \right) +\sin z \left( \cos x-\cos y \right) =\\=-2\sin x \sin \frac{y+z}{2} \sin \frac{y-z}{2}-2\sin y \sin \frac{z+x}{2} \sin \frac{z-x}{2}-2\sin z \sin \frac{x+y}{2} \sin \frac{x-y}{2}}\)
W tym miejscu jedyne na co udało mi się wpaść to zastosowanie wzoru na iloczyn 3 sinusów i otrzymałem sumę:
\(\displaystyle{ - \left( \sin \left( x-y \right) +\sin \left( y-z \right) +\sin \left( z-x \right) \right)}\)
Nie mam pojęcia co mam z tym dalej zrobić, może powinienem to ugryźć od innej strony? Uprzejmie proszę o porady.
Przekształcenie wyznacznika macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 mar 2014, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przekształcenie wyznacznika macierzy
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 16:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Przekształcenie wyznacznika macierzy
Myślę, że prościej wyzerować dwie jedynki z pierwszej kolumny i później rozwinięcie Laplace. Zostanie jeden wyznacznik 2 na 2 i wtedy popatrzeć.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 2 mar 2014, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Przekształcenie wyznacznika macierzy
@up
Rzeczywiście! Wielkie dzięki, nie wpadłbym na to-zupełnie nie myślałem w tych kategoriach. Faktycznie jak odjąłem 3ci wiersz od 1wszego i drugiego, potem w macierzy 2x2 zastosowałem wzory na różnicę sinusów/cosinusów i z wierszy udało się wyciągnąć dwa potrzebne czynniki przed wyznacznik. Trzeci wyszedł z samego wyznacznika.
Rzeczywiście! Wielkie dzięki, nie wpadłbym na to-zupełnie nie myślałem w tych kategoriach. Faktycznie jak odjąłem 3ci wiersz od 1wszego i drugiego, potem w macierzy 2x2 zastosowałem wzory na różnicę sinusów/cosinusów i z wierszy udało się wyciągnąć dwa potrzebne czynniki przed wyznacznik. Trzeci wyszedł z samego wyznacznika.