równanie trygonometryczne z parametrem m
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
\(\displaystyle{ 2\sin \alpha \cos \alpha = \frac{ m^{2} -4m+1}{ m^{2} -1}}\)
Witam,
Mam z tym rownaniem problem. chodzi o wyznaczenie parametru m dla którego rownanie jest prawdziwe. Lewą stronę równania zamieniłam na\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\). Sinus przyjmuje wartości z przedziału od 1 do -1. Dlatego założyłam że prawa strona równania musi być większa od -1 i mniejsza od 1. Czy to dobry sposób na rozwiązanie tego zadania.
Witam,
Mam z tym rownaniem problem. chodzi o wyznaczenie parametru m dla którego rownanie jest prawdziwe. Lewą stronę równania zamieniłam na\(\displaystyle{ \sin 2 \alpha}\). Sinus przyjmuje wartości z przedziału od 1 do -1. Dlatego założyłam że prawa strona równania musi być większa od -1 i mniejsza od 1. Czy to dobry sposób na rozwiązanie tego zadania.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2014, o 16:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
Dziękuję. W celu upewnienia się czy na pewno wszystko poszło gładko zapytam o ostateczne rozwiązanie. Otrzymałam przedział domknięty od 2 do nieskończoności.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
boski_login, pokaż jak liczysz. Mi prgoram pokazuje coś więcej.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
\(\displaystyle{ \frac{ m^{2}-4m+1 }{ m^{2} -1} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ m in (- infty , 0] cup [2, infty )}\)
I dalej z drugiej nierówności wychodzi:
\(\displaystyle{ m in [ frac{1}{2} , infty )}\)
Dodatkowo wiemy że m jest różne od 1 i -1.
\(\displaystyle{ m in (- infty , 0] cup [2, infty )}\)
I dalej z drugiej nierówności wychodzi:
\(\displaystyle{ m in [ frac{1}{2} , infty )}\)
Dodatkowo wiemy że m jest różne od 1 i -1.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
boski_login, ok. I co z tymi przedziałami teraz musisz zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
Strzelam. Wyznaczyć ich część wspólną (?).... próbowałam wybierać różne liczby z tych przedziałów, podkładać je do wzoru i sprawdzać czy się zgadza ... może nie rozwazylam wszystkich możliwości ale prawidłowe rozwiązania dają liczby z przedziału od 2 do nieskończoności
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
boski_login, musisz rozwiązć dwie nierówności :
\(\displaystyle{ \frac{ m^{2} -4m+1}{ m^{2} -1} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ m^{2} -4m+1}{ m^{2} -1} \le 1}\)
Wyjdą Ci przedziały różne. Nanosisz je na oś i bierzesz ich cześć wspólną. Dlaczego? Ano dlatego, że szukamy tych \(\displaystyle{ m}\) , które spełniają jednocześnie te wszystkie nierówności. Szukamy \(\displaystyle{ m}\) , które są w każdym przedziale, który wyliczyliśmy. Jasne?
\(\displaystyle{ \frac{ m^{2} -4m+1}{ m^{2} -1} \ge -1}\)
\(\displaystyle{ \frac{ m^{2} -4m+1}{ m^{2} -1} \le 1}\)
Wyjdą Ci przedziały różne. Nanosisz je na oś i bierzesz ich cześć wspólną. Dlaczego? Ano dlatego, że szukamy tych \(\displaystyle{ m}\) , które spełniają jednocześnie te wszystkie nierówności. Szukamy \(\displaystyle{ m}\) , które są w każdym przedziale, który wyliczyliśmy. Jasne?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
Czyli rozwiązaniem jest przedział \(\displaystyle{ [2, infty )}\) tak (?)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
boski_login, źle. Cos źle liczysz i nie chcesz tego pokazać. Dlaczego źle? Sprawdź co sie dzieje dla \(\displaystyle{ m=0}\). Nierówność jest prawdziwa. A u Ciebie tego punktu nie ma w rozwiązaniu.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
Rozwiązując te nierówności nie mnożysz przez mianownik prawda?
Należy przenieść wszystko na jedną stronę, sprowadzić do wspólnego mianownika i z skorzystać z faktu, że znak ilorazu i iloczynu jest identyczny.
Należy przenieść wszystko na jedną stronę, sprowadzić do wspólnego mianownika i z skorzystać z faktu, że znak ilorazu i iloczynu jest identyczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
No dobra, po prostu trudno wyznaczyć mi te część wspólną.
Po rozpisaniu mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 1. (2 m^{2} -4m)(m ^{2} -1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2. (-4m+2)( m^{2} -1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ 1. m=0, m=2, m=1 i m=-1}\)
\(\displaystyle{ 2. m= \frac{1}{2} , m=1, m=-1}\)
Więc co tu będzie częścią wspólną (?)
Proszę o podanie konkretnego rozwiązania.y
Po rozpisaniu mamy coś takiego:
\(\displaystyle{ 1. (2 m^{2} -4m)(m ^{2} -1) \ge 0}\)
\(\displaystyle{ 2. (-4m+2)( m^{2} -1) \le 0}\)
\(\displaystyle{ 1. m=0, m=2, m=1 i m=-1}\)
\(\displaystyle{ 2. m= \frac{1}{2} , m=1, m=-1}\)
Więc co tu będzie częścią wspólną (?)
Proszę o podanie konkretnego rozwiązania.y
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
boski_login, wytłumacz się z tego co piszesz. Skąd się wzięła pierwsza linijka?
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 28 maja 2013, o 12:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 4 razy
równanie trygonometryczne z parametrem m
To proszę napisz jak powinnam to rozwiązać. Sama nie potrafię.