Elementarny dowód własności sinusa
Elementarny dowód własności sinusa
Witam, mam ogromną prośbę o wytłumaczenie mi jak udowodnić ( w układzie kartezjańskim, z definicji f. tryg, itp), że \(\displaystyle{ \sin( \alpha ) = - \sin(- \alpha)}\)
Elementarny dowód własności sinusa
Zaczynam i co dalej? Jak to potrafisz zrobić, to może przedstaw swoje rozwiązanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Elementarny dowód własności sinusa
Wystarczy dowieść, że funkcja \(\displaystyle{ \sin x}\) jest nieparzysta.
-
- Użytkownik
- Posty: 1923
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Elementarny dowód własności sinusa
W układzie kartezjańskim, mamy punkt \(\displaystyle{ P(x,y)}\)na ramieniu dlugości \(\displaystyle{ r}\) zaczepionym w pkt \(\displaystyle{ O(0,0)}\)Math_s pisze:Witam, mam ogromną prośbę o wytłumaczenie mi jak udowodnić ( w układzie kartezjańskim, z definicji f. tryg, itp), że \(\displaystyle{ \sin( \alpha ) = - \sin(- \alpha)}\)
Narysuj kąt \(\displaystyle{ \alpha}\)i napisz z definicji, czemu się równa sinus.
Na tym samym rysunku narysuj kąt \(\displaystyle{ -\alpha}\), \(\displaystyle{ P_1(x_1,y_1)=P_1(x,-y)}\) i napisz z definicji, czemu się równa jego sinus.