może ktoś pomoże mi rozwiązac to zadanie:
f(x) = cos( x + pi/3) - 1 Oblicz f(2006 pi)
oblicz wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sandomierz
oblicz wartość funkcji
Ostatnio zmieniony 9 maja 2007, o 14:41 przez agnieszka31, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
oblicz wartość funkcji
podpowiem ci ;D 2006 jest parzyste; D a co za tym idzie dzieli sie przez 2 ;D aaa i jescze taka podpowiedz ;D \(\displaystyle{ \cos{0}=\cos{2\pi}}\) ;D
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sandomierz
oblicz wartość funkcji
dzięki za podpowiedź to jesli możesz to powiedz mi tylko czy odpowiedź to -1/2
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sandomierz
oblicz wartość funkcji
dzieki wielkie.... mam nadzieje ze zapis ktory uzyłam do rozwiązania tego zadani będzie ok ...
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
oblicz wartość funkcji
Wystarczy napisać, że cosinus jest funkcją okresową z okresem (minimalnym) \(\displaystyle{ 2\pi}\), zatem
\(\displaystyle{ f(2006\pi) = \cos(2006\pi + \tfrac{\pi}{3}) - 1 = \cos(1003\cdot 2\pi + \tfrac{\pi}{3}) - 1 = \cos\tfrac{\pi}{3} - 1 = -\tfrac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ f(2006\pi) = \cos(2006\pi + \tfrac{\pi}{3}) - 1 = \cos(1003\cdot 2\pi + \tfrac{\pi}{3}) - 1 = \cos\tfrac{\pi}{3} - 1 = -\tfrac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 22:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: sandomierz
oblicz wartość funkcji
Dzieki wielkie mialam rozpisane w podobny sposób .. tylko jako kąt 90...to nie jest se ma tak źle jeszcze