Witam, mam 3 równania na podstawie których powinienem zdobyć wartość jednej niewiadomej. Niestety moje umiejętności są niewystarczające, a wolframalpha podaje niezbyt satysfakcjonujace wyniki, więc mam nadzieję, że pomozecie.
\(\displaystyle{ 0.5618 = -0.0819 \cdot (\sin(\theta_3) \cos(\theta_2) + \sin (\theta_2) \cos(\theta_3)) - (-0.6408 \cdot (\cos(\theta_2) \cos(\theta_3) - \sin(\theta_2) \sin(\theta_3))}\)
\(\displaystyle{ \cos(\theta_2) \cos(\theta_3) - \sin(\theta_2) \sin(\theta_3) = -\frac{0.8693 \cdot \cos f + 0.6423\sin f}{0.9227}}\)
\(\displaystyle{ \sin(\theta_3) \cos(\theta_2) + \sin (\theta_2) \cos(\theta_3) = -\frac{-0.4206\cos f + 0.6423 \sin f}{0.9227}}\)
Wiem, że mogę drugie i trzecie równanie podstawić do pierwszego, ale tak jest chyba czytelniej. Ktoś ma jakiś pomysł jak obliczyć f?
3 równania i jedna niewiadoma
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
3 równania i jedna niewiadoma
Wstaw je do pierwszego i po prawej dostaniesz "cośtam" razy \(\displaystyle{ \cos f}\). Wyznacz ten cosinus, a potem tablice matematyczne i szukasz przybliżonego kąta ostrego \(\displaystyle{ f _{0}}\).
I dalej \(\displaystyle{ f=f _{0}+2k \pi \vee f=-f _{0}+2k \pi}\)
I dalej \(\displaystyle{ f=f _{0}+2k \pi \vee f=-f _{0}+2k \pi}\)