Witam, mógłby ktoś pomóc?
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \left( x+y \right) - \cos ^{2} \left( x-y \right) = -\sin 2x\sin 2y}\)
po rozpisaniu ze wzoru wyszło mi po lewej \(\displaystyle{ -2\sin ^{2}x\sin ^{2} y}\) i nie mam pojecia co z tym dalej zrobić.
Mógłby ktoś pomóc? Z góry dziękuje za odpowiedzi!
Tożsamość trygonometryczna - utknąłem
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 gru 2013, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 13 razy
Tożsamość trygonometryczna - utknąłem
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, o 21:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 gru 2013, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 13 razy
Tożsamość trygonometryczna - utknąłem
(wszystko z kwadratem)
\(\displaystyle{ \cos x\cos y - \sin x\sin y - \left( \cos x\cos y + \sin x\sin y \right) = \cos x\cos y - \sin x\sin y - \cos x\cos y - \sin x\sin y =-2\sin x\sin y}\)
\(\displaystyle{ \cos x\cos y - \sin x\sin y - \left( \cos x\cos y + \sin x\sin y \right) = \cos x\cos y - \sin x\sin y - \cos x\cos y - \sin x\sin y =-2\sin x\sin y}\)
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, o 21:58 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Tożsamość trygonometryczna - utknąłem
Ale Ty masz tam kwadrat różnicy minus kwadrat sumy, czyli wzory skróconego mnożenia, a nie, jak piszesz "wszystko z kwadratem".
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 10 gru 2013, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
- Podziękował: 13 razy
Tożsamość trygonometryczna - utknąłem
mhm, czyli podnoszenie wszystkich elementów do kwadratu było błedem, dzięki za pomoc!