miaty kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
asia7725
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 12 paź 2013, o 15:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: POlska

miaty kątów

Post autor: asia7725 »

Jaką długość ma bok pięciokąta foremnego wpisanego w okrąg o promieniu długości 4?

Wychodzi mi, że ma 4,7024 cm czy to jest dobrze?
Lagrange
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 lip 2013, o 15:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paris
Pomógł: 11 razy

miaty kątów

Post autor: Lagrange »

W przybliżeniu do czwartego miejsca po przecinku jest to: \(\displaystyle{ 4,7023}\), a dokładnie: \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2\left( 5- \sqrt{5} \right) }}\).
szw1710

miaty kątów

Post autor: szw1710 »

Weź lepsze narzędzie miernicze. Mi wychodzi \(\displaystyle{ 4.70228202}\).

Mówiąc poważnie, napisz jak wyznaczyłaś ten bok.
ODPOWIEDZ