ciąg geomentryczny
ciąg geomentryczny
wyznacz wszytskie wartości x takie, ze trzy liczby ctgx, sinx, \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)cosx [w podanej kolejności] tworzą ciąg geometryczny.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
ciąg geomentryczny
albo też tak: \(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{6}cos^{2}x}\)
czyli \(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{6}(1-sin^{2}x)}\)
czyli \(\displaystyle{ sin^{2}x=\frac{1}{6}(1-sin^{2}x)}\)
ciąg geomentryczny
no ale nie mogę właśnie tego wyliczyć:p bo mi wychodzi!!ariadna pisze:rozwiąż:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}cosxctgx=sin^{2}x}\)
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
ciąg geomentryczny
\(\displaystyle{ \frac{1}{6}cosxctgx=sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos^{2}x}{6sinx}=sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 6sin^{3}x=1-sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ t=sinx}\)
\(\displaystyle{ 6t^{3}+t^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ t=0,5}\)
\(\displaystyle{ \frac{cos^{2}x}{6sinx}=sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ 6sin^{3}x=1-sin^{2}x}\)
\(\displaystyle{ t=sinx}\)
\(\displaystyle{ 6t^{3}+t^{2}-1=0}\)
\(\displaystyle{ t=0,5}\)