Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Cześć.
Mam problem z dwoma zadankami. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Zadanie 1
Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)=1+2 \cos x-\sin ^{2}x}\). Znajdź argument dla którego funckja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość najmniejszą.
Zadanie 2
Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) równanie:
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos(x- \frac{ \pi }{5})+3=4 \sin m-\sin(x- \frac{ \pi }{5}) \cdot \cos x}\)
nie jest sprzeczne?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: rafalpw »

1. jedynka trygonometryczna
2. wzór na sinus sumy kątów
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: leszczu450 »

Foqusonik, co do pierwszego zadania to patrz tutaj. Niedawno było na forum:
359232.htm
Marmat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 25 lip 2006, o 22:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 36 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Marmat »

Najpierw Przenieś odpowiednie wyrazy:
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos \left( x- \frac{ \pi }{5} \right) + \cos x\cdot\sin \left( x- \frac{ \pi }{5} \right) =4 \sin m-3}\)
Zastosuj wzór na sinus sumy:
\(\displaystyle{ \sin \left( \alpha + \beta \right) =\sin \alpha \cos \beta +\cos \alpha \sin \beta}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ \sin \left( x+x- \frac{ \pi }{5} \right) = 4\sin m -3}\)
\(\displaystyle{ \sin \left( 2x- \frac{ \pi }5{} \right) = 4\sin m -3}\)
Dalej znając zbiór wartości funkcji sinus:
\(\displaystyle{ -1 \le 4\sin m-3 \le 1 \\
2 \le 4\sin m \le 4 \\
\frac{1}{2} \le \sin m \le 1}\)

Rozwiązujemy te nierówności i mamy odpowiedź.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, o 15:07 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Funkcja bazowa:
\(\displaystyle{ f(x)=1+2 \cos x-\sin ^{2}x}\)

Po przekształceniach użytkownika cris_f:
\(\displaystyle{ f(x)=1+2\cos x-\sin^2x=1+2\cos x-(1-\cos^2x)=2\cos x+\cos^2x}\)

I wystarczy, że z funkcji, którą otrzymał cris_f wyliczę \(\displaystyle{ t _{1}}\) i \(\displaystyle{ t _{2}}\). Co potem?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: kropka+ »

Znajdź wierzchołek paraboli i podaj zbiór wartości. Uwaga: interesuje nas tylko przedział argumentu \(\displaystyle{ \left[ -1,1\right]}\)
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Delta wyszła mi 0, a \(\displaystyle{ x _{0}=-1}\). Ramiona skierowane do góry. Co teraz? Wypisać przedział? Jeśli tak, to jaki?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: kropka+ »

Gołym okiem widać, że źle policzyłeś. Przecież \(\displaystyle{ f(x)=\cos x (2+ \cos x)}\)
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Czyli \(\displaystyle{ 2 \cos x + \cos ^{2} x}\).
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: kropka+ »

Tak jest. Tylko z postaci iloczynowej widać, że są dwa miejsca zerowe, a nie jedno. Wniosek: zła delta.
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Podstawiam \(\displaystyle{ t}\) za \(\displaystyle{ \cos x}\) i wyliczam deltę. Tylko ja za \(\displaystyle{ c}\) z racji tego że nie ma wyrazu wolnego przyjąłem 1. Mam podstawić 0?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: kropka+ »

Jasne, że tak. Gdyby było \(\displaystyle{ c=1}\) to byś podstawił \(\displaystyle{ 1}\).
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

\(\displaystyle{ x _{2} = \frac{-2+2}{2} = \frac{0}{2} = 0}\)
Tak to ma wyglądać?

Jeśli tak, to \(\displaystyle{ x _{1} = -2 ; x _{2} = 0}\)

Czyli współrzędne wierzchołka to \(\displaystyle{ (-1, -1)}\). Dobrze?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: kropka+ »

Dobrze. Teraz narysuj parabolę.
Foqusonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 17 mar 2012, o 13:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Południe
Podziękował: 84 razy

Dwa trudne zadania z sinusami i cosinusami.

Post autor: Foqusonik »

Wiem, że nie powinienem o to prosić, ale to zadanie jest mi na jutro potrzebne i to bardzo a początek szkoły mam o 7.30 (bus godzinę wcześniej), dlatego jeśli możecie, to rozwiążcie mi je w całości, a ja je sobie jutro rano przepiszę. Z góry dziękuję.

Narysowałem parabolę. I co teraz?
ODPOWIEDZ