Witam, mam pewien problem, mianowicie jak w temacie napisałem mam te dwa wzory i ich wyniki, czy posiadając te informacje jest możliwość uzyskania osobnych wartości a i b?
Jest to część zadania dotyczącego zadania odwrotnego kinematyki. a i b to to kąty theta dwóch członów manipulatora, mam też podaną dlugość tych członów. Pilnie potrzebuję pomocy.
sin a+b i cos a+b
- filiipp666
- Użytkownik
- Posty: 134
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 01:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 23 razy
sin a+b i cos a+b
\(\displaystyle{ \cos(\theta_2) \cos(\theta_3) - \sin(\theta_2) \sin(\theta_3) = 45.7518}\)
\(\displaystyle{ \sin(\theta_3) \cos(\theta_2) + \sin (\theta_2) \cos(\theta_3) = -32.7842}\)
Po moich obliczeniach wyszło mi coś takiego, i z tego co wiem to co jest po lewej stronie odpowiada \(\displaystyle{ sin(\theta_2+\theta_3)}\) i \(\displaystyle{ cos(\theta_2+\theta_3)}\) Teraz potrzebuje jakoś określić ile te thety wynoszą, jako osobne wartości (a nie jako suma).
(Zmieniłem z a i b na thety, żeby było czytelniej)
\(\displaystyle{ \sin(\theta_3) \cos(\theta_2) + \sin (\theta_2) \cos(\theta_3) = -32.7842}\)
Po moich obliczeniach wyszło mi coś takiego, i z tego co wiem to co jest po lewej stronie odpowiada \(\displaystyle{ sin(\theta_2+\theta_3)}\) i \(\displaystyle{ cos(\theta_2+\theta_3)}\) Teraz potrzebuje jakoś określić ile te thety wynoszą, jako osobne wartości (a nie jako suma).
(Zmieniłem z a i b na thety, żeby było czytelniej)