sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
\(\displaystyle{ \frac{\cos 4x - \cos 2x}{\sin 4x - \sin 2x} = -tg 3x}\)
-- 23 lut 2014, o 00:49 --
wiem jak udowodnic juz, chodzi mi o zalozenia w szczegonosci
i przy okazji dam jeszcze 2 przyklady bo dotycza tego samego
b) \(\displaystyle{ \frac{\tan ^{2} \alpha }{1+ \tan ^{2} \alpha } = \sin ^{2} \alpha}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{1+ \sin 2x}= \frac{\cos x - \sin x}{\sin x + \cos x}}\)
sama dziedzina
-- 23 lut 2014, o 00:49 --
wiem jak udowodnic juz, chodzi mi o zalozenia w szczegonosci
i przy okazji dam jeszcze 2 przyklady bo dotycza tego samego
b) \(\displaystyle{ \frac{\tan ^{2} \alpha }{1+ \tan ^{2} \alpha } = \sin ^{2} \alpha}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{\cos 2x}{1+ \sin 2x}= \frac{\cos x - \sin x}{\sin x + \cos x}}\)
sama dziedzina
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
Założenia:
-kiedy tangens nie istnieje,
-mianownik nie może być zerem
\(\displaystyle{ (\sin 4x - \sin 2x) = 0}\)
\(\displaystyle{ (\sin 2x )(2\cos 2x - 1) = 0}\)
Trzeba wiedzieć kiedy funkcje sin, cos mają szczególne wartości (0 albo 0.5).
Do trzeciego taka sztuczka:
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}\left(\sin x + \cos x \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos \frac{\pi}{4} + \cos x \cdot \sin \frac{\pi}{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \left(x+\frac{\pi}{4}\right) = 0}\)
-kiedy tangens nie istnieje,
-mianownik nie może być zerem
\(\displaystyle{ (\sin 4x - \sin 2x) = 0}\)
\(\displaystyle{ (\sin 2x )(2\cos 2x - 1) = 0}\)
Trzeba wiedzieć kiedy funkcje sin, cos mają szczególne wartości (0 albo 0.5).
Do trzeciego taka sztuczka:
\(\displaystyle{ \sin x + \cos x = 0}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}\left(\sin x + \cos x \right) = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin x \cdot \cos \frac{\pi}{4} + \cos x \cdot \sin \frac{\pi}{4} = 0}\)
\(\displaystyle{ \sin \left(x+\frac{\pi}{4}\right) = 0}\)
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
w przykladach (2 i 3) wyszlo mi cos takiego b) \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4} + k \pi ; k \in C}\)
c)\(\displaystyle{ x \neq \frac{3 \pi }{4} +k \pi ; k \in C}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4} + 2k \pi ; k \in C}\)
a z pierwszym mam nadal problem
c)\(\displaystyle{ x \neq \frac{3 \pi }{4} +k \pi ; k \in C}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4} + 2k \pi ; k \in C}\)
a z pierwszym mam nadal problem
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
skąd ten warunek?Lyzka pisze: c)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4} + 2k \pi ; k \in C}\)
W pierwszym masz:
\(\displaystyle{ 2\sin x \cos x = 0 \vee \cos 2x = \frac{1}{2}}\)
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
zle napisalam powinien byc minus przed \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\)-- 23 lut 2014, o 13:45 --ale skad bierzesz te warunki w pierwszym
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
\(\displaystyle{ \sin 4x = 2 \sin 2x \cos 2x}\)
Potem tylko wyłączyłem współny czynnik przed nawias.
Potem tylko wyłączyłem współny czynnik przed nawias.
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
sprawdz czy roznosc jest tozsamoscia tryg. podaj zalozenia
czyli to bd cos takiego ? \(\displaystyle{ 2 \sin 2x \cos 2x -\sin 2x = \sin 2x (2 \cos 2x -1 )}\) ?