wzor redukcyjny
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
wzor redukcyjny
dlaczego \(\displaystyle{ \cos ( \pi -x) =- \cos x}\) wiem ze istnieje wzor redukcyjny ktory to potwierdza ale chodzi mi bardziej o jego wytlumaczenie. Wiem że jeżeli mamy 2 cwiarki ( po \(\displaystyle{ 90 ^{\circ}}\) ) to funkcja nie przechodzi na kofunkcje ale co z minusem ?
- Lyzka
- Użytkownik
- Posty: 516
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 21:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 168 razy
wzor redukcyjny
jezeli x bd mial wartosc powyzej \(\displaystyle{ 90 ^{\circ}}\) to powinien byc plus chyba bo w 1 cw. sa same plusy zgodnie z wierszykiem ( w 1 ćw. same plusy, w 2 tylko sinus, w 3 tangens i cotangens a w 4 cosinus) a jezeli ponizej to minus
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wzor redukcyjny
No to potrzebujesz jeszcze czegoś - bo jest tak jak piszesz.Lyzka pisze:jezeli x bd mial wartosc powyzej \(\displaystyle{ 90 ^{\circ}}\) to powinien byc plus chyba bo w 1 cw. sa same plusy zgodnie z wierszykiem ( w 1 ćw. same plusy, w 2 tylko sinus, w 3 tangens i cotangens a w 4 cosinus) a jezeli ponizej to minus
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wzor redukcyjny
Ale sama je napisałaś.
Przyjęto, że we wzorach \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, stąd \(\displaystyle{ 180-\alpha}\) to II ćw.
Przyjęto, że we wzorach \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, stąd \(\displaystyle{ 180-\alpha}\) to II ćw.