Witam
Nie mam pomysłu na te tożsamośći
w pierwszej wychodzi mi zaczynając od prawej strony \(\displaystyle{ \cos x -\ctg x}\) i co dalej z tym?
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{1}{\cos x} = \frac{\cos x}{1-\sin x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1-\cos ^{2}x }+ \frac{\cos x}{1-\sin ^{2}x }= \frac{1+\ctg x}{\cos x}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(\tg x +\ctg x) ^{2} }{\tg ^{2}x+\ctg ^{2}x }= \frac{1}{1-2\sin ^{2}x\cos ^{2}x}}\)
Tożsamości trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Tożsamości trygonometryczne
Jak z prawej strony w pierwszym równaniu wychodzi Ci \(\displaystyle{ \cos x -\ctg x}\) to znaczy że masz problem z podstawami algebry. Proponuję wrócic do podstawówki
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Tożsamości trygonometryczne
Wszystkie idą bardzo prosto. Dla przykładu pierwsza:
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{1}{\cos x} = \frac{\cos x}{1-\sin x} \\
\frac{\sin x+1}{\cos x} = \frac{\cos x}{1-\sin x} \\
(1+\sin x)(1-\sin x)= \cos^2 x \\
1-\sin^2x=\cos^2x \\
\cos^2x=\cos^2x}\)
Z pozostałymi jest podobnie, nie trzeba żadnych cudów, tylko trochę przekształceń algebraicznych i trzy wzory trygonometryczne.
\(\displaystyle{ \tg x+ \frac{1}{\cos x} = \frac{\cos x}{1-\sin x} \\
\frac{\sin x+1}{\cos x} = \frac{\cos x}{1-\sin x} \\
(1+\sin x)(1-\sin x)= \cos^2 x \\
1-\sin^2x=\cos^2x \\
\cos^2x=\cos^2x}\)
Z pozostałymi jest podobnie, nie trzeba żadnych cudów, tylko trochę przekształceń algebraicznych i trzy wzory trygonometryczne.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, o 23:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.