Wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f \left( x \right) =1+2\cos x- \sin ^{2}x}\). Znajdź argument, dla którego funkcja \(\displaystyle{ f}\) przyjmuje wartość najmniejszą.
Zadanie próbowałem robić na zasadzie podstawienia, \(\displaystyle{ \sin x=t}\) ( czy powinienem tutaj dać założenie że \(\displaystyle{ t\in\left\langle -1;1\right\rangle}\) ) ?
Wyszło mi że \(\displaystyle{ t_{1}=1- \sqrt{2}}\) oraz \(\displaystyle{ t_{2}=1+ \sqrt{2}}\)
Nie wiem jak ruszyć dalej.
Zbiór wartości funkcji.
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Zbiór wartości funkcji.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, o 08:39 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Zbiór wartości funkcji.
\(\displaystyle{ f \left( x \right) =1+2\cos x- \sin ^{2}x =2\cos x + \left( 1- \sin ^{2}x \right)}\)
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, o 08:40 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Zbiór wartości funkcji.
Robiłbym to raczej tak:
\(\displaystyle{ f(x)=1+2\cos x-\sin^2x=1+2\cos x-(1-\cos^2x)=2\cos x+\cos^2x}\)
Wtedy przyjmując \(\displaystyle{ t=\cos x}\) dostaniemy funkcje kwadratową
\(\displaystyle{ f(t)=2t+t^2}\)
i trzeba znaleźć jej zbiór wartości dla \(\displaystyle{ t\in[-1,1]}\) oraz wartość najmniejszą. Wszystko już w tym momencie robisz tak jak dla funkcji kwadratowej.
PS. Czyli tak jak napisał mortan517.
\(\displaystyle{ f(x)=1+2\cos x-\sin^2x=1+2\cos x-(1-\cos^2x)=2\cos x+\cos^2x}\)
Wtedy przyjmując \(\displaystyle{ t=\cos x}\) dostaniemy funkcje kwadratową
\(\displaystyle{ f(t)=2t+t^2}\)
i trzeba znaleźć jej zbiór wartości dla \(\displaystyle{ t\in[-1,1]}\) oraz wartość najmniejszą. Wszystko już w tym momencie robisz tak jak dla funkcji kwadratowej.
PS. Czyli tak jak napisał mortan517.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Zbiór wartości funkcji.
Można też zamienić \(\displaystyle{ \sin^2 x = 1 - \cos^2 x}\). Wtedy funkcja będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ f(x)= \cos^2 x + 2 \cos x}\)
I zrobić to tak:
\(\displaystyle{ -2 \le 2\cos x \le 2}\)
\(\displaystyle{ -2 \le 2\cos x + \cos^2 x \le 3}\)
Bez żadnych wykresów. Posiłkując się jedynie wartościami cosinusa.
\(\displaystyle{ f(x)= \cos^2 x + 2 \cos x}\)
I zrobić to tak:
\(\displaystyle{ -2 \le 2\cos x \le 2}\)
\(\displaystyle{ -2 \le 2\cos x + \cos^2 x \le 3}\)
Bez żadnych wykresów. Posiłkując się jedynie wartościami cosinusa.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 2 lis 2013, o 16:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 3 razy
Zbiór wartości funkcji.
Skorzystałem z podpowiedzi kolegi mortan517 oraz chris_f.
Wszystko wyszło.
Dzięki za pomoc !
Wszystko wyszło.
Dzięki za pomoc !