Funkcja sinus

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
prypciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 lis 2013, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Funkcja sinus

Post autor: prypciak »

Witam.
Mam pewne równanie trygonometryczne i podane że \(\displaystyle{ x\in\left\langle 0,2 \pi \right\rangle}\).
Wyszły mi dwie wartości sinusa, mianowicie : \(\displaystyle{ \sin x = -\frac{1}{2}}\) oraz \(\displaystyle{ \sin x = 3}\).
Jak mam interpretować tą 3 ? W jaki sposób sprawdzić czy należy ona do tego przedziału ?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 20:45 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Funkcja sinus

Post autor: piasek101 »

A czy sinus może mieć wartość trzy ?
prypciak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 2 lis 2013, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 3 razy

Funkcja sinus

Post autor: prypciak »

Dzięki !
ODPOWIEDZ