Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 29 mar 2007, o 17:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przyborów
- Podziękował: 12 razy
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = √3 sinx + cosx
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji
\(\displaystyle{ f(x)=\sqrt{3}sinx+cosx\\
f(x)=2(\frac{\sqrt{3}}{2}sinx + \frac{1}{2}cosx)\\
f(x)=2(sinxcos\frac{\pi}{6} + sin\frac{\pi}{6}cosx)\\
f(x)=2sin(x+ \frac{\pi}{6})}\)
teraz już prościutko
f(x)=2(\frac{\sqrt{3}}{2}sinx + \frac{1}{2}cosx)\\
f(x)=2(sinxcos\frac{\pi}{6} + sin\frac{\pi}{6}cosx)\\
f(x)=2sin(x+ \frac{\pi}{6})}\)
teraz już prościutko
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji
Najmniejszą wartoscią jest y=-2 największą zaś y=2