Funkcje wielokrotności kątów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
arek5195
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 17 sty 2013, o 18:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 4 razy

Funkcje wielokrotności kątów

Post autor: arek5195 »

Mam pytanie, czy \(\displaystyle{ -2\cdot \cos 3x\cdot \sin 3x\cdot 3 = -\sin 6x}\) ?
Według wzoru \(\displaystyle{ \sin 2x=2\cdot \sin x\cdot \cos x}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, o 15:29 przez Afish, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Funkcje wielokrotności kątów

Post autor: lukasz1804 »

\(\displaystyle{ -(2\sin 3x\cos 3x)\cdot 3=-3\sin 6x}\)
ODPOWIEDZ