Witam.
Rozwiąż równanie: \(\displaystyle{ 4 \sin^{2}x + \sin^{2}2x = 3}\)
dziękuje i pozdrawiam.
Równanie z "Matematyki z Sensem"
-
- Użytkownik
- Posty: 993
- Rejestracja: 31 lip 2006, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 5 razy
Równanie z "Matematyki z Sensem"
skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
zamiast \(\displaystyle{ sin^{2}{x}}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 1-\cos^{2}{x}}\) a jak wiadomo \(\displaystyle{ \cos{2x}}\) jest lepsze bo sie rowna \(\displaystyle{ 2\cos^{2}{x}-1}\) teraz majac same cos podstawiasz sobie t=cosx i rozwiazujesz powodzenia
zamiast \(\displaystyle{ sin^{2}{x}}\) wstawiasz \(\displaystyle{ 1-\cos^{2}{x}}\) a jak wiadomo \(\displaystyle{ \cos{2x}}\) jest lepsze bo sie rowna \(\displaystyle{ 2\cos^{2}{x}-1}\) teraz majac same cos podstawiasz sobie t=cosx i rozwiazujesz powodzenia
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
Równanie z "Matematyki z Sensem"
\(\displaystyle{ sin2x=2sinx*cosx}\)
\(\displaystyle{ sn^22x=4sin^2x*cos^x}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x+4sin^2*cos^2x=3}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x+4sin^2x*(1-sin^2x)=3}\)
za \(\displaystyle{ sinx=t}\)
\(\displaystyle{ sn^22x=4sin^2x*cos^x}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x+4sin^2*cos^2x=3}\)
\(\displaystyle{ 4sin^2x+4sin^2x*(1-sin^2x)=3}\)
za \(\displaystyle{ sinx=t}\)