Kolejny przykład z którym nie mogę sobie poradzić
\(\displaystyle{ \cos x\sin^{2}x + \cos^{3}x = \cos x}\)
Help
Z góry txh
Tożsamość trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Tożsamość trygonometryczna
\(\displaystyle{ \cos x\sin^{2}x + \cos^{3}x = \cos x \\
\cos x (\sin^{2}x + \cos^{2}x) = \cos x \\
\cos x = \cos x}\)
otrzymalismy tożsamość
\cos x (\sin^{2}x + \cos^{2}x) = \cos x \\
\cos x = \cos x}\)
otrzymalismy tożsamość