rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ cosx= -\frac{1}{2}}\) i nie mam zielonego pojecia jak zamienic \(\displaystyle{ - \frac{1}{2}}\) na cos tam \(\displaystyle{ \pi}\)
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
rozwiąż równanie
cytrynka114, no to bierz kartke w ręke i rysujemy. Najpierw narysuj układ wspołrzędnych. Zanzacz na osi iksów : \(\displaystyle{ 0, \frac{\pi}{2}, \pi , \frac{3 \pi}{2} , 2 \pi}\). Teraz na osi igreków zaznacz \(\displaystyle{ -1, -\frac{1}{2} ,1}\). Naszkicuj (starannie) wykres cosinusa. Teraz narysuj prostą \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{2}}\). Masz punkty przecięcia się dwóch wykresów. Teraz druga część należy do Ciebie. Ile jest tych punktów? Jak znaleźć odpowiedające tym punktom iksy ? Śmiało.
Przepraszam, nie zauważyłem u Ciebie minusa. Zatem trochę inaczej. Pozwól, że przeredaguje lekko tekst.
Przepraszam, nie zauważyłem u Ciebie minusa. Zatem trochę inaczej. Pozwól, że przeredaguje lekko tekst.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2014, o 12:57 przez leszczu450, łącznie zmieniany 2 razy.
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
rozwiąż równanie
Metoda algebraiczna: zamień \(\displaystyle{ \frac{-1}{2}}\) na postać \(\displaystyle{ \cos{y}}\), gdzie jako \(\displaystyle{ y}\) podstaw kąt(y) taki(e), żeby sens równania się nie zmienił.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
rozwiąż równanie
cosinus90, trochę mi się tam pomieszało. Już poprawiłem : ) Dopiero wstałem i to pewnie z pośpiechu. Metoda fajna, bo rysunkowa. Często (w szczególności w trygonometrii) uciekają nam rozwiązania. Na rysunku dokładnie widać ile ich jest na podstawowym okresie i łatwo można odczytać to drugie(zazwyczaj cięższe do wyliczenia). Akurat w tym przypadku to troszkę przerost formy nad treścią : )
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 10 kwie 2012, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Koluszki
- Podziękował: 139 razy
rozwiąż równanie
zrobiłam rysunek i odczytałam z niego, że od 0 do \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) mamy odcinek dlugosci \(\displaystyle{ 3 \cdot \frac{ \pi }{6}}\). wspolrzedna \(\displaystyle{ x _{1}}\) obliczylam jako \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}+ \frac{ \pi }{6}}\) i dostalam poprawny wynik \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\). analogicznie mozna obliczyc \(\displaystyle{ x_{2}}\). i za to dziekuje, juz wszystko rozumiem
ale nadal nie wiem jak to zrobic algebraicznie
ale nadal nie wiem jak to zrobic algebraicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
rozwiąż równanie
Algebraicznie? - Rozwiązujesz równanie
\(\displaystyle{ cosx= -\frac{1}{2}}\)
W przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0 , \pi \right\rangle}\) równanie ma rozwiązanie: \(\displaystyle{ x= \frac{2\pi}{3}}\). Funkcja \(\displaystyle{ cos x}\) jest parzysta, więc w dziedzinie liczb rzeczywistych jest tak:
\(\displaystyle{ x= \pm \frac{2 \pi}{3} + 2k \pi}\)
\(\displaystyle{ cosx= -\frac{1}{2}}\)
W przedziale \(\displaystyle{ \left\langle 0 , \pi \right\rangle}\) równanie ma rozwiązanie: \(\displaystyle{ x= \frac{2\pi}{3}}\). Funkcja \(\displaystyle{ cos x}\) jest parzysta, więc w dziedzinie liczb rzeczywistych jest tak:
\(\displaystyle{ x= \pm \frac{2 \pi}{3} + 2k \pi}\)