oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marta594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 gru 2013, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marta594 »

Oblicz wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha -5\cos \alpha }{\sin \alpha +8\cos \alpha }}\), wiedząc że \(\displaystyle{ \tg \alpha=4}\) i \(\displaystyle{ \alpha}\) \(\displaystyle{ \in (0 ^{\circ}, 90 ^{\circ}}\))
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 20:00 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Podziel licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ \cos \alpha}\).
marta594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 gru 2013, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marta594 »

no i co dalej? bo w ogole nie rozumiem tego zadania..
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Pokaż co wtedy otrzymasz i zastanów się ile wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\).
marta594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 gru 2013, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marta594 »

o to chodzi ?
\(\displaystyle{ \tg \alpha =4}\)

\(\displaystyle{ \frac{\sin \alpha }{\cos \alpha }= 4 \ \ \ | \cdot \cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \sin \alpha=4\cos \alpha}\)

\(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha-5\cos \alpha }{\sin \alpha +8\cos \alpha }= \frac{3 \cdot 4\cos \alpha-5\cos \alpha}{4\cos \alpha+8\cos \alpha}= \frac{12\cos \alpha-5\cos \alpha}{12\cos \alpha} = \frac{7\cos \alpha}{12\cos\alpha }= \frac{7}{12}}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2014, o 20:56 przez marta594, łącznie zmieniany 2 razy.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Owszem, można tak: choć pomyliłaś się: \(\displaystyle{ 12-5=?}\)

Mi chodziło o inny sposób:
\(\displaystyle{ \frac{3\sin \alpha -5\cos \alpha }{\sin \alpha +8\cos \alpha }=\frac{3 \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} -5 }{ \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha} +8 }= \frac{3 \tg \alpha-5}{\tg \alpha+8}}\)
marta594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 gru 2013, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marta594 »

już poprawiłam, przez ten latex juz mi sie klawisze pomyliły.. i to wszystko?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: kamil13151 »

Obliczyłaś wartość? Obliczyłaś, co jeszcze byś chciała? To wszystko .
marta594
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 9 gru 2013, o 18:51
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

oblicz wartość wyrażenia

Post autor: marta594 »

nie wiem, dlatego sie pytam dziekuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ